perjantai 12. syyskuuta 2008

Viron patsaskiistasta ilmestyy kirja

Tiedonantajan lukijoiden hyvin tuntema dosentti Johan Bäckman julkaisee uuden kirjan. Pronssisoturi –Viron patsaskiistan tausta ja sisältö käsittelee Viron viimevuotista patsaskiistaa, sen historiallista taustaa ja Viron nyky-yhteiskuntaa. Se julkistetaan Tallinnassa Pronssisoturi-patsaalla 22. syyskuuta.

 

Tiedonantajan saamien tietojen mukaan patsaalla puhuu Venäjän kirjailijaliiton pääsihteeri Vladimir Iljashevitsh. Hän on samalla myös kustantajan edustaja, sillä Bäckmanin teoksen kustantaa Venäjän kirjailijaliiton yhteydessä toimiva kustantamo Tarbeinfo.

 

Bäckmanin mukaan Virolla ei ole tulevaisuutta itsenäisenä valtiona, sillä sen poliittinen eliitti on jo tuhlannut kaikki mahdollisuutensa integroitumisesta maailmanyhteisöön. Hänen mukaansa Virosta on tullut tekijä, joka lisää epävakautta ja jännitystä Itämeren alueella, sekä Venäjän ja Pohjoismaiden välillä että EU:n ja NATO:n suhteissa.

 

Bäckman pitää Viron hallituksen huhtikuussa 2007 toteuttamaa Tallinnan vapauttajien hautamuistomerkin hävitystä ja hautojen häpäisyä ”Viron historian loppuna”. Tallinnan kaduilla puhjenneesta kapinasta Bäckman käyttää kirjassaan nimitystä ”venäläinen Intifada”.

 

Bäckmanin teoksen nimigalleria on kiinnostusta herättävä; kirjan sivuilla ”seikkailevat” muun muassa Julius Streicher, Franz Stahlecker, Hjalmar Mäe, Harry Männil, Vilho Helanen ja Mart Laar. Eikä sovi unohtaa meidän aikamme suomalaisiakaan; Ilkka Kanerva, Sofi Oksanen, Pekka Haavisto, eversti Matti Lukkari ja juristi Risto Teinonen.

(AT)

Tiedonantaja 12.9.2008


TILAA PRONSSISOTURI-KIRJA OSOITTEESTA pronssisoturi@gmail.com

Ei kommentteja: