lauantai 20. syyskuuta 2008

Vastine Turun Sanomille

TS kertoi 18.9. kirjani Pronssisoturi – Viron patsaskiistan tausta ja sisältö herättämästä keskustelusta Virossa. Siellä kirjaa on kommentoitu joka paikassa niin paljon, että yleiskuvan muodostaminen on varmasti vaikeaa. Haluan kuitenkin huomauttaa yhdestä seikasta: TS väittää, että kirjan virolaisen kustantajan Tarbeinfon toimitusjohtaja Vladimir Iljashevitsh ”tunnetaan Virossa pitkäaikaisena KGB:n työntekijänä”. 

Virossa melkein ketä tahansa voidaan herjata entiseksi KGB-agentiksi. Iljashevitshiä on herjattu agentiksi ilman todisteita jo vuosia, koska hänellä on tiiviit suhteet venäläisen kulttuurin kärkeen. Iljashevitsh toimii Venäjän kirijailijaliiton pääsihteerinä ja tutkii itse Tallinnan vaikutusta Dostojevskin tuotantoon. Hän on myös kirjoittanut paljon Viron venäläisestä historiasta, mikä ärsyttää Viron nykyisiä vallanpitäjiä. 

Virossa KGB-syytökset sinkoilevat, myös Lennart Meri sai aikanaan kuulla olleensa KGB-agentti. Viimeksi TS:n pitkäaikainen päätoimittaja Jarmo Virmavirta on ollut KGB-syytösten kohteena. Niitä esitti Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson, jonka mielestä Virmavirran huomautukset Viron Venäjä-politiikan puutteista selittyisivät hänen ”KGB-taustallaan”. Myös Paavo Lipponen ja Tarja Halonen ovat kuulemma Venäjän leivissä. 

Viro on syvemmässä kriisissä kuin ymmärrämme. Yksi oire tästä ovat KGB-syytökset, joilla yritetään rajoittaa sananvapautta eli sulkea tiettyjä henkilöitä tai aiheita julkisen keskustelun ulkopuolelle. Tällaisia ”kiellettyjä” aiheita ovat Viron tasavallan itsenäisyyden häämöttävä loppu, Viron rikollinen apartheid-politiikka sekä virolaisen historiakuvan valheellisuus ”miehitysmyytteineen”.

Johan Bäckman

Dosentti

Helsingin yliopisto

Ei kommentteja: