perjantai 28. marraskuuta 2008

Parjauskampanja ei ottanut tulta

Ohessa kaksi Ylioppilaslehden mielipidekirjoitusta, jotka ovat vastineita kiihkokansallisten virolaispiirien yrityksiin saastuttaa Helsingin yliopisto Viron apartheid-politiikan tyyppisellä russofobisella mielipidesorrolla. Tarkoitus oli estää kriittinen ja objektiivinen Viron oikeuspolitiikan tarkastelu Helsingin yliopiston opetuksessa. Hankkeen takana oli Iivi Anna Masso, Viron apartheid-politiikan virallinen äänitorvi Suomessa. Hänen mielestään Viron oikeuspolitiikasta on olemassa vain yksi totuus ja sen mukaan Viron on erittäin mallikelpoinen "oikeusvaltio". Onneksi akateeminen vapaus peri Massosta voiton. Tilanne oli silti poikkeuksellinen: ensi kertaa historiassa ulkomaalaiset kiihkokansalliset piirit vaativat yliopisto-opetukseen ennakkosensuuria ja yrittivät levitää yliopisto-opetukseen institutionalisoitunutta rasismia. 


Mutta taistelu ei ole vielä ohitse. Iivi Anna Masso ja hänen kollegansa Imbi Paju, Kulle Raig ja "suurlähettiläs" Merle Pajula jatkavat sinnikästä työtänsä saastuttaakseen suomalaisen yhteiskunnan russofobialla ja levittääkseen apartheid-politiikkaansa pienillekin paikkakunnille. Työt eivät siis antifasisteilta lopu. 

Niitä kaikenikäisiä suomalaisia, jotka haluavat osallistua antifasistiseen toimintaan mm. Viron apartheid-politiikan levittämistä vastaan, pyydetään osallistumaan vastaperustetun Suomen Antifasistisen Komitean toimintaan. Lisätietoja: suomenantifasistinenkomitea@gmail.com. 

24 kommenttia:

masa kirjoitti...

Tämä ei varsinaisesti liity tähän artikkeliin, mutta jonkin aikaa sitten joku lähetti tässä blogissa linkin videoon "Goodbay, Estonia". Valitettavasti kyseinen video on poistettu ainakin Youtuben palveimelta ja minua jäi mietityttämään kyseisen videon sisältö.

Google löytää tuolla hakusanalla vielä rippeitä mm. AOL-palvelimelta
http://video.aol.com/video-detail/goodbay-estonia/4262890544

Mistähän tuon voisi vielä löytää? Varmaankin viron- tai venäjänkielisiltä sivustoilta ainakin?

Johan Bäckman kirjoitti...

En suoraan sanottuna tiedä kyseisestä videosta mitään, mutta se taisi olla jonkinlainen YouTube-leikittely. Oliko se Viro-myönteinen tai kielteinen, en muista. YouTubessa on paljon "propagandaa" puolesta ja vastaan.

Marjo kirjoitti...

Bäckmanilla on merkillinen taito syyttää muita omista synneistään. Kuka on julistanut yhtä ainoaa (neuvosto)totuutta ellei juuri hän?

Johan Bäckman kirjoitti...

En ole koskaan julistanut mitään "neuvostototuutta". Lähteeni eivät ole neuvostoliittolaisia. Luotan omaan järkeeni enkä mihinkään vanhoihin lähteisiin.

Masa kirjoitti...

Masa kyseli Goodbye Estonia-videolinkkiä. Yksi niistä on tässä:
http://www.youtube.com/watch?v=TjPRK80mJjs
Vastuu jääköön katsojalle/kuulijalle.

Mitä itse Iivi Anna Massoon tulee, suomalaiseksi itseään nimittämälle virolaiselle maahanmuuttajalle on jäänyt jonkun sortin paranoia päälle.
Masso on itse vapaaehtoisesti luopunut Viron kansalaisuudesta Suomen kansalaisuuden hyväksi. Syitä voi vain arvoilla. Yleensä kysymys on rahasta. Rahasta, joka otetaan suomalaisen veronmaksajan perstaskusta.

Tämän rahoituksen turvin ja kiitokseksi siitä on helppo puukottaa suomalaisia selkään.

Masso intti itsensä jonkun sortin tohtoriksi Helsingin yliopistossa meidän rahoilla. Nyt hän väittää, että yliopiston opetus on huonoa.
Loogisesti ajatellen myös Masson väitöskirjan taso on huono tai peräti surkea.

Väino kirjoitti...

Kenen vastaan te antifashistit taistelette? Fashismi Euroopassa voitetiin jo yli 60 vuotta sitten. Mutta Bäckman yhä taistelee...
Samoin kuin Venäjällä taistelu fashistijen kanssa ei lopu koskaan.

Juha Molari kirjoitti...

Ketäkö vastaan antifasistit taistelevat? Eikö voi kysyä, minkä ihmisarvoisen elämän puolesta antifasistit toimivat?

Antifasistit eivät voi hyväksyä, että yhteiskuntaamme saastutetaan russofobialla tai muuallakaan vastaavalla fobialla. Antifasistit eivät voi hyväksyä, että apartheid-politiikkaa levitetään vähimmistöjen ja rodullisten tai kielellisten ryhmien täysiarvoisten ihmisoikeuksien turmelemiseksi. Antifasistinen toiminta on tullut entistä tärkeämmäksi globalisaation myötä, jossa yhteiskuntamme monikulttuuristuminen virittää myös egoltaan epävarmoissa henkilöissä fundamentalistista ääritoimintaa "toisia" vastaan, vaikka yhteiskuntamme taloudellisesti merkittävä ja ihmisarvoisesti tasa-arvoinen kehitys vaatisi juuri antifasistista aatesisältöä. http://antifasistit.blogspot.com/

Väino kirjoitti...

Sana "russofobia" ei ole virolaisten keksintö, vain Venäjän ja venäläiset sitä jatkuvasti käyttävät. Minä virolaisena en pitää kyllä itseäni russofobiksi. Olisi kiva tietää, mitä sillä sanalla ylipäätänsä tarkoitetaan?
Fobia tarkoittaa pelkoa , ylensä aiheetonta pelkoa.
1.Viron pelko Venäjän kohteen ei ole missään nimisssä aiheton . Historia kertoo siitä.
2. Onko oikea syyttää peloissan oleva henkilöa siitä, että hän pelkää? Pelko ei synny itsestään ,- noin vain. Yleensä sen aiheuttaa joku toinen puoli. Juuri hänen valtuudessa on se lopettaa, käyttäytymällä vastaavasti.

3.Bäckman & Molari olisivat varmasti sodan aikana syyttänyt juutalaisia "germanofobiasta".

Suomen kirjoitti...

Antifasistit ampuvat ohjuksella satiasta.
Määrällisesti suurin kohderyhmä heille olisi aseistetut nahkaliivijengit ja heidän ideologiansa. Ymmärrettävistä syistä uskallus ei riittänyt.
Uskallusta ei myöskään riittänyt militantin Islamin tuomitsemiseen.
Kohde piti hakea läheltä ja jonka valitsemalla saisi mahdollisimman paljon hiljaisia perässähiihtäjiä sekä julkisuutta.
Suomalailla antifasiteilla on antropofobia.

Juha Molari kirjoitti...

Väinö hyvä! Fobioiden syntyä on tutkittu paljon psykologian piirissä ja havaittu, että projektiivisessa identifikaatiossa pääsevät ihmisen primitiiviset pelot esiin, mutta tämä ihminen siis heijastaa ("projektiivinen") tuskansa ja antaen niille uuden itsensä ulkopuolisen nimen ("identifikaatio"). Tämä ei ole edes venäläinen idea, vaan jopa CIA:n psykiatrisen osaston johtaja Jerrold Post käsittelee ilmiötä. Mikäkö on virolaisten pelon oikea lähtökohta? Olisiko se ylipäätänsä epäselvä käsitys omasta olemassaolosta, identiteetistä ja selviytymisestä, jolloin tuossa tilanteessa täytyy luoda "paha toinen", josta erottautumalla luodaan oma minuus? Ilmiöstä on lukuisia tutkittuja vertailukohtia ympäri maailmaa ja ympäri eri aikakausia. Antifasistit tahtovat sitä vastoin antaa ihmiselle ihmisarvo ilman että tarvitsee apartheid-politiikan tavoin ensin alentaa toinen ryhmä oman identiteetin rakentamiseksi. Kun tosiasiassa toiseutta luomalla ovat virolaiset mitä kiinteämmin sidottu tähän toiseen, suosittelen luettavaksi esim. Derridan käsiteanalyysiä! Puhtaasti taloudellisten mittareiden perusteella virolaiset ovat hyvin riippuvaisia ja hyötyvät valtavasti venäläisistä, mutta tämä oman riippuvuuden tunnustaminen tuottaa tuskaa häilyvässä identiteetissä. Antifasistit toivottavat, että kukin hoitaa oman egonsa terapian kuntoon, jotta ei toista ihmistä tarvitse sortaa ja vahingoittaa.

Timo Elonen kirjoitti...

Edellä on Väinölle kerrottu fobioiden synnystä yleensä ja erikseen syistä, joista eräiden virolaisten russofobia johtuu. Minä vastaan hänen kysymyksiinsä vähän enemmän hänen omalla keskustelutasolla.

1. Jos historia kertoo virolaisten pelon Venäjää kohtaan olevan aiheellista, niin eikö virolaisilla silloin olisi myös saksalaisfobiaa ja jopa ruotsalaisfobiaa?

2. Pelko ei synny itsestään on täysin väärä väite. Jotkut pelkäävät hämähäkkejäkin, vaikka ne ovat hyödyllisiä ja ihmiselle vaarattomia hyönteisiä.

3. Juutalaisten germanofobiasta ei voi puhua. Jos joku juutalainen pelkäsi saksalaisia ja heidän virolaisia juoksupoikiaan, niin kyse oli täysin aiheellisesta pelosta, ei fobiasta. Voisitko perustella vähän miksi uskot, että Bäckman olisi puhunut germanofobiasta!

Masa kirjoitti...

Lisää fobioista:
"Antifasistien" toimintaa vähänkin arvostelevat blogikommnetit ovat stalinistiseen tyyliin diktatoorisesti sensuroituja. Blogin sensuroinnissa vallitsee jonkinlainen stalinistis-fasistinen alakulttuuri.
Eräs SUOMEN ANTIFASISTINEN KOMITEAN päällepäsmäreistä kertoo olevansa venäjän kieltä taitava suomalainen pappi. Hallelujaa!

Valkobandiitti kirjoitti...

Bäckmanin mukaan:
"Russofobia tarkoittaa sairaalloista inhoa tai jopa patologista vihaa Venäjän kansaa ja kaikkia sen saavutuksia kohtaan."
Eli pelkoa ei mainita sanallakaan, te antifaskistit ette ole yksimielisiä koko fobian määritteestä.

Edellä on Väinölle kerrottu fobioiden synnystä yleensä ja erikseen syistä, joista eräiden virolaisten russofobia johtuu. Minä vastaan hänen kysymyksiinsä vähän enemmän hänen omalla keskustelutasolla.

Antifaskistit ovat näin ihan viisaasti valinneet oman alhaisen tasonsa, ettei käy liian ylivoimaiseksi.

1. Jos historia kertoo virolaisten pelon Venäjää kohtaan olevan aiheellista, niin eikö virolaisilla silloin olisi myös saksalaisfobiaa ja jopa ruotsalaisfobiaa?

Viron kommunistit saivat NKP:n avustamaan vuoden aikana 1940 virolaiset unohtamaan vuosisatojen saksalaisvihan tuomalle tilalle jotain vielä pahempaa, arvaatko minkä? Ja mistäkö se ruotsalaisfobia muka pulppuaisi, kerro lisää?

2. Pelko ei synny itsestään on täysin väärä väite. Jotkut pelkäävät hämähäkkejäkin, vaikka ne ovat hyödyllisiä ja ihmiselle vaarattomia hyönteisiä.

Ja tämä väite taas on yksinkertaisesti väärä, hämähäkkifobiaan tarvitaan se hämähäkki, vai tarkoitatko, että venäläisen näkeminen automaattisesti aiheuttaisi fobiaa kuten hämähäkki- tai käärme-tapauksessa? Ja hämähäkkien vaarattomuudessakin näkyy antifaskistin yleissivistyksen taso, googlaa vaikka ”mustaleski”.

3. Juutalaisten germanofobiasta ei voi puhua. Jos joku juutalainen pelkäsi saksalaisia ja heidän virolaisia juoksupoikiaan, niin kyse oli täysin aiheellisesta pelosta, ei fobiasta. Voisitko perustella vähän miksi uskot, että Bäckman olisi puhunut germanofobiasta!

Juutalaisten saksalaisfobiasta nimenomaan voi puhua, koska sitä esiintyy ja tällöin on kyse inhosta esim. Wagnerin musiikki.

Fobioiden luvattu maahan on Venäjä, kirkkoherran sanoin: ”Olisiko se ylipäätänsä epäselvä käsitys omasta olemassaolosta, identiteetistä ja selviytymisestä, jolloin tuossa tilanteessa täytyy luoda "paha toinen",” Omat sisäiset ongelmat projisoidaan ulkoiseksi uhaksi. Samoin antifaskistienkin täytyy löytää jostain ne pakolliset faskistit luulojensa oikeutukseksi.

Jami kirjoitti...

Onko Ruotsikin "fasistinen" koska se on selvästi kopioinut Virosta kielilakiehdotuksensa. Ohessa se on käännetty ja vaihdettu "Suomi" ja "suomen kieli" Ruotsin ja ruotsin kieli tilalle.

(käännöslainaus alkaa)

ESITYS SUOMEN UUDEKSI KIELILAIKSI

1 kappale
Yleiset määräykset

1 §
Virallinen kieli
Suomen virallinen kieli on suomi.

2 §
Viralliset vähemmistökielet
Suomen viralliset vähemmistökielet ovat ruotsi, romani, viittomakieli ja saame. Virallisten vähemmistökielten asemasta säädetään yksityiskohtaisesti erillisessä laissa.

3 §
Lain tarkoitus
1. Tämän lain tarkoitus on varmistaa suomen kielen käyttö kaikilla yhteiskuntasektoreilla ottaen huomioon kansalliset vähemmistökielet ja kotikielet, sekä määritellä kielelliset oikeudet varmistamalla Suomen kansalaisille oikeus käyttää virallista kieltä kaikissa yhteyksissä.
Suomen kielellä on erityisasema, niin että sen edellytetään olevan kaikkien kansalaisten yhteinen kieli. Samalla painotetaan, että kaikkien kansalaisten tulee hallita suomea enemmän tai vähemmän.
2. Tavoitteena on, että jokaisen oikeus hyviin yhteiskunnallisiin palveluihin ja oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin taataan riippumatta siitä, mitä kieltä puhuu, sekä että yksilön kielelliset oikeudet toteutetaan ilman että hänen pitää niitä erityisesti pyytää.
3. Viranomaisilla on oikeus antaa parempaa kielellistä palvelua kuin mitä tämä laki edellyttää.

4 §
Lain soveltamisala
1. Tätä lakia sovelletaan kaikkeen julkisen sektorin toimintaan, valtion päämieheen, hallitukseen, ministeriöihin, virastoihin ja liikelaitoksiin, oikeuslaitokseen sekä muihin valtion viranomaisiin, maakunnallisiin ja kunnallisiin viranomaisiin kuten myös kaikkiin laitoksiin, joita rahoitetaan verovaroilla kuten opetuslaitokseen, pääasiassa suomalaisten omistamiin yrityksiin tai yrityksiin, joiden pääkonttori on Suomessa sekä kaikkiin yrityksiin, joilla on jokin sopimus suomalaisten viranomaisten kanssa ellei toisaalla tosin säädetä.
2. Erityissäädöksiä tulee laatia siinä tapauksessa, jos kielten käyttö yksityisissä yrityksissä, organisaatioissa, laitoksissa aiheuttavat painetta kansalaisten oikeutettuihin vaatimuksiin.
3. Tätä lakia ei sovelleta kielten käyttöön epävirallisissa yhteyksissä, yksityisessä ja sisäisessä kommunikoinnissa, eikä uskonnollisten yhteisöjen palveluksissa, rituaaleissa tai muussa toiminnassa.

5 §
Muut kielet
1. Kotikielellä (myös nimitys äidinkieli) tarkoitetaan jatkossa kieltä, jota puhuvat Suomeen muuttaneet tai heidän jälkeläisensä ja joilla ennen muuttoa Suomeen suomi ei ollut äidinkieli tai ensimmäinen kieli.
2. Vieraalla kielellä tarkoitetaan kieltä, jonka henkilö on oppinut äidinkielensä jälkeen muussa ympäristössä kuin missä sitä kieltä normaalisti puhutaan. Milloin tätä nimikettä käytetään tässä laissa kieltä käsitellään suhteessa suomen kieleen. Moderneilla kielillä jatkossa tarkoitetaan kieliä, joita opetetaan tai on opetettu Suomessa, mm. englanti, saksa, ranska ja venbäjä, sekä peruskoulu-, lukio- ja korkeakoulutasoilla.

2 kappale
Erityismääräykset

6 §
Julkisen hallinnon kieli
1. Kaikilla Suomen kansalaisilla on oikeus käyttää suomea kaikissa mahdollisissa virallisissa yhteyksissä
2. Kaikkien oikeusvoimaisten asiakirjojen on oltava saatavilla suomen kielellä.
3. Kaikissa konferenssien ja muiden kokoontumisten julkisissa asiakirjoissa tulee olla mahdollista käyttää suomea.
4. Julkisen hallinnon tehtäviä tekevien on kansalaisten kanssa käytävässä kirjallisessa viestinnässä käytettävä selkeää ja ymmärrettävää suomea.
5. Suomessa vain suomen kieli on kaikille pakollinen kieli.
6. Kansallista vähemmistökieltä puhuvalla on oikeus käyttää omaa kieltään kaikissa viranomaisissa niillä alueilla, missä kieltä on perinteisesti puhuttu. Heillä on myös oikeus tulla kohdatuksi omalla kielellään.
7. Kansalaisella, joka ei hallitse suomea on oikeus tulkkipalveluun kaikissa viranomaisissa.
8. Kaikkien verovaroin rahoitettujen suomalaisten viranomaisten, instituuttien, laitosten ja yhteisöjen velvollisuus on puolustaa ja kehittää suomen kieltä, niin että se jatkuvasti on yhteiskuntaa ylläpitävä kieli näiden yhteisöjen toiminnassa.
9. Suomen hallituksen ja eduskunnan on turvattava riittävä rahoitus erilaisille kielenhuoltolaitoksille, Suomen Akatemialle, Suomen kielen tutkimuskeskukselle, ym., jotta ne voivat huolehtia niille kuuluvista tehtävistä ja velvoitteista.
10. Muissa laeissa, asetuksissa ja ohjeissa on lisämääräyksiä siitä, miten suomen kieltä on käytettävä. Myös kansallisten vähemmistökielten, viittomakielen ja kotikielten käytöstä on erillisiä määräyksiä.

7 §
Opetuskieli peruskoulussa ja lukiossa
1. Suomen peruskoulun ja lukion ensisijainen tavoite on että kaikki kansalaiset hallitsevat suomen lisäksi kaksi vierasta kieltä. Kansallinen vähemmistökieli tai kotikieli voi korvata toisen näistä kielistä.
2. Kansallista vähemmistökieltä voidaan käyttää ensimmäisenä opetuskielenä sekä peruskoulussa että lukiossa.
3. Opetusaika muulla kielellä kuin suomeksi julkisesti rahoitetuissa peruskouluissa ja lukioissa ei saa ylittää yhtä kolmasosaa kokonaisopetusajasta (lukuun ottamatta pelkkiä kieliaineita). Koulujen, joissa annetaan toiskielistä opetusta (poikkeuksen pelkät kieliaineet), on osoitettava opetussuunnitelmassa, miten suomenkielistä ainesanastoa käytetään hyödyksi ja ylläpidetään sekä yhteiskuntaa kantavana kielenä että opiskelijoille yksilöllisesti. Poikkeuslupa, joka perustuu kaksikielisyyden ja on perusteltua pedagogisista syistä, voidaan myöntää alueille, joilla on merkittäviä kotikielten keskittymiä. Poikkeuslupa voidaan myöntää myös sellaisten lasten kieltenopintoihin, joiden vanhemmat viipyvät Suomessa vain etukäteen tiedetyn rajoitetun ajan. Koulut, joiden opetusaika muulla kielellä kuin suomeksi ylittää kunnallisille kouluille määrätyn aikamäärän, eivät saa lainkaan verovaroin maksettua tukea.
4. Kaikki lapset, joilla vanhemmalla suomi ei ole äidinkieli, on oikeus saada koulutus äidinkielessään peruskoulussa ja lukiossa.
5. Kansallinen suomen kielen koe järjestetään peruskoulun vuosikursseilla 2, 5 ja 9, jotta voidaan tarkkaan seurata oppilaiden kielellistä kehitystä ja varhain puuttua yksilölliseen kielenkehitykseen..
6. Lukiossa järjestetään kaksi suomenkielistä koetta kirjallisuustiedon suullisessa ja kirjallisessa esitystaidossa, joilla painotetaan aineen merkitystä oppiaineena ja suomen asemaa maan yhteisenä kielenä.
7. Opetusta voidaan antaa ruotsin, venäjän ja viron kielessä peruskoulussa ja lukiossa, jonka tarkoitus on ylläpitää naapurimaihin suuntautuvaa kielellistä ymmärtämystä.
8. Tietoja kahdessa yllä mainitussa vieraassa kielessä suomen lisäksi pidetään edellytyksenä korkeakouluun pääsemiseksi, ja toista näistä vieraista kielistä pitää hallita hyvin.
9. Suomen ja muiden kielten opetuksesta peruskoulussa ja lukiossa säädetään tarkemmin muissa laeissa ja asetuksissa.

8 §
Opetuskielet yliopistoissa ja korkeakouluissa
1. Korkeakoulun sisäinen työkieli samoin kuin kirjeenvaihtokieli Suomen viranomaisten kanssa on suomi.
2. Opetuskieli korkeakoulussa on normaalisti suomi. Äidinkieleltään suomenkielisillä on aina oikeus opetukseen suomeksi.
3. Opetusta voidaan antaa englanniksi tai muulla vieraalla kielellä, jos ryhmä opiskelijoita ei hallitse suomea, tai se on perusteltua aineen luonteen tai tieteellisen tason ja suuntautumisen takia. Kieliaineissa opetus annetaan asianomaisella kielellä.
5. Suomenkielisellä opiskelijalla on aina oikeus suorittaa tutkinnot omalla kielellään. Ulkomaalaisella opiskelijalla on oikeus englannin tai muun vieraan kielen käyttämiseen.
6. Opetushenkilöstön tulee hallita suomi, englanti tai muu vieras kieli. Sen, joka ei hallitse suomea, on opeteltava tyydyttävä suomen kieli viimeistään kahdessa vuodessa työsuhteen alkamisesta. Tyydyttävällä suomella tarkoitetaan, että asianomainen pystyy kommunikoimaan ymmärrettävällä suomen kielellä.
7. Tieteelliset artikkelit ja opinnäytteet voidaan kirjoittaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai muulla vieraalla kielellä. Erivapauden voi saada muulle vieraalle kielelle, jolla on kehittynyt tieteellinen sanasto.
8. Opinnäyte, joka on kirjoitettu suomeksi tai muulla vastaavalla kielellä paitsi englannilla, on varustettava kattavalla englanninkielisellä yhteenvedolla, joka on 10-15 prosenttia opinnäytteestä. Englannilla tai muulla vieraalla kielellä kirjoitettu opinnäyte on varustettava kattavalla suomenkielisellä yhteenvedolla, joka on 10-15 prosenttia opinnäytteestä.
9. Valtion on aina huolehdittava taloudellisella tuella, että tarjolla on riittävästi suomenkielistä kurssikirjallisuutta, vähintään puolet peruskurssitasolla, jotta voidaan pitää yllä suomenkielistä tieteellistä sanastoa.
10. Yliopistoilla ja korkeakouluilla on erityinen vastuu pitää yllä suomea tieteellisenä kielenä tiedottamalla relevanteista tieteellisistä tuloksista ymmärrettävällä suomella ja kattavalla sanastolla.
11. Korkeakoululaitoksen on seurattava kielenkehitystä korkeakouluissa mm. keräämällä asiaan kuuluvia tilastoja.
12. Täydentäviä määräyksiä annetaan yliopistolaissa ja -asetuksessa.

(käännöslainaus loppu)

Tässä vielä linkki Viron kielilakiin,joka on ollut selvästi Ruotsin kielilain esimerkkinä.
http://www.eki.ee/keel/langact.html

Eikö Suomenkin pitäisi ottaa esimerkkiä kielilainsäädäntöönsä EU-naapureiltaan?

SAFKA kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Väino kirjoitti...

Ymmärsitte hiukan väärin. (vika oli mun)
En tarkoittanut sitä, että Virossa olisi jonnkinlaista Russofobia tai pelkoa kaikkea Venäjän liityvä kohti.(ehkä joku vain ei tykkä venäläisistä).
Halusin vain sanoa, etta jos joku tuntisi jonkinlaista pelkoa, - niin syyttä siihen kyllä olisi.
Sanan ´Russofobia´ on keksinyt venäläiset shovinistit ja se on osana imperealistista propagandaa.

Marjo kirjoitti...

Ai ei ole Bäckman julistanut neuvostototuutta? Pronssisoturin s. 196 lukee että "Toinen puoli Viron juutalaisista murhattiin siksi, ettei kaikkia natsirikollisia sittenkään saatu karkotettua maasta."

Bäckman väittää siis, että kesäkuussa 1941 kyyditetyt miehet, jotka tosiasiassa eivät olleet tehneet mitään laitonta, ovat rikollisia, vieläpä "natsirikollisia". Eli Bäckman noudattaa täysin Stalinin ajan ideologiaa, jonka mukaan rikos ei laissa kielletty teko, vaan rikos on mikä tahansa asia, joka ei neuvostoviranomaisia miellytä.

Koska yli puolet kyyditetyistä oli perheenjäseniä, Bäckman pitää aivan Stalinin ajan ideologian mukaan "rikoksena" myös sitä, että ihminen on jonkun vaimo tai lapsi.

Kun Bäckman kehuskelee omaa järkeään, niin siitäkin tämä on erinomainen esimerkki. Jokainen normaalijärkinen tietää, että Natsi-Saksa toimeenpani Shoahin aivan riippumatta siitä, miten paikallinen väestö asiaan suhtautui.

Johan Bäckman kirjoitti...

Taasko se Marjo ilmaantui tänne jankuttamaan. En ole väittänyt, että kaikki karkotetut olisivat olleet "natsirikollisia". Totta kai rintamalinja piti puhdistaa, kun sota oli tulossa.

Petri Krohn kirjoitti...

Lisäsin linkin Goodbay, Estonia -videoon, koska se mielestäni tiivisti Bäckmanin kirjan sisällön 7 minuuttiin. Ikävä, että video on kadonnut.

Video löyttyi ilmeisesti täältä:
http://www.youtube.com/watch?v=LXLIB9vPwr8

YouTube kertoo, että "This video is no longer available due to a copyright claim by a third party." Yllättävää, video kerkisi kuitenkin olla palvelussa yli vuoden. Mistä yhtäkkinen tekijänoikeuksien omistajien kiinnostus? Onko poistoa vaatineilla todella ollut oikeus materiaaliin? Vai kävikö tässä niin, että joku tämän blogin lukijoista kanteli videosta Eesti televisiolle, joka taas esitti tuon poistovaatimuksen YouTubelle?

Videon jäänteitä voi etsiä Googlesta myös tällä kuvauksella: "Estonia was wrecked. Farewell Estonia"

Marjo kirjoitti...

Millähän lailla sylivauvat vaaransivat NL:n turvallisuuden?

Tosiasia on, että nimenomaan kesäkuun 1940 kyyditys, jonka raakuus oli virolaisten tapaiselle sivistyneelle kansalle täysin käsittämätöntä, käänsi virolaisten mielialat Saksan puolelle. Eli seuraus oli aivan eri kuin niin sanottu tarkoitus.

Sillä tietenkin tarkoitus oli aivan muu: murtaa Viron yhteiskunta, jotta jäljelle jääneet pysyisivät pelon vallassa. Samaa olivat Saksa ja NL tehneet aiemmin Puolassa.

Johan Bäckman kirjoitti...

Se suuri "kyyditys" oli kylläkin vasta kesällä 1941, hyvä Marjo, kesällä 1940 ei ollut massadeportaatioita. Toinen suuri kyyditys olikin sitten vasta 1949, kuten Marjo varmaan tiedät. Fasismin selkäranka oli hyvä katkaista. Se ei aivan onnistunut, koska virolaiset murhasivat sitten kuitenkin kaikki juutalaisensa ennätysajassa. Saksalaisajalta periytynyt antisemitismi istui lujassa.

Marjo kirjoitti...

Joo 1941, anteeksi kirjoitusvirhe. Sitä aiemmin oli kuitenkin vangittu paljon Viron hallinto- ja oikeusjärjestelmän jäseniä.

Vai oikein "fasismin selkäranka". Taas Bäckman turvautuu neuvostovalheisiin. Ensin siellä puhuttin "luokkavihollisista", sitten "kansan vihollisista" ja lopulta "fasisteista". Leimaamalla ei tarvinnut todistaa (olematonta) syyllisyyttä.

"Murtaa selkäranka" on kyllä oikea kielikuva. Ensin Stalin mursi kollektivisoinnilla NL:n kansojen selkärangan. Jatkuvalla terrorilla hän atomisoi yhteiskunnan. Kyydityksillä hän yritti murtaa Baltian kansojen selkärangan.

Jami kirjoitti...

Apartheid-teema Itämeren valtioiden yhteydessä on hyvin ajankohtainen. Keskusteluun pitäisi saada mukaan myös Suomessa vaikuttava Ruotsalainen kansanpuolue,jolle oma erillinen kehitys on ensisijaisen tärkeä.

Suomenruotsalaisetkin haluavat erilliset koulunsa,erilliset yliopistot ja muita erillisiä instituutioita. Eikö se ole apartheidia myös?

Ahvenanmaalla on itsehallinto,jolla perustellaan ei-ruotsinkielisiin kohdistuvia sikamaisuuksia Ahvenanmaalla. Jos Ahvenanmaalla on se itsehallinto niin hehän voivat itse silloin lopettaa ei-ruotsinkielisten syrjinnän.
Vai onko sanalla itsehallinto eri merkitys ruotsin kielessä?

JR 200 kirjoitti...

Paljonko tippuu tilille ruplia kuussa, arvon "anti-fasistit"?