perjantai 21. marraskuuta 2008

Bäckman ja Hietanen Turussa!

Toimittaja Leena Hietanen esittelee kirjaansa Viron kylmä sota Turun Akateemisen kirjakaupan Kohtauspaikalla lauantaina 22.11.2008 kello 13.00. Haastattelijana dosentti Johan Bäckman, joka on kirjoittanut samasta aiheesta kohukirjan Pronssisoturi

Hietanen ja Bäckman järjestävät Turussa myös Viro-aiheisen kirjallisuusillan Panimoravintola Koulun historialuokassa (Eerikinkatu 18) 25.11.2008 kello 18.00. 

TILAISUUKSIIN ON KAIKILLA VAPAA PÄÄSY!

TERVETULOA!

5 kommenttia:

Valkobandiitti kirjoitti...

Turkulaisella tärkeä rooli virolaisten vapaustaistelussa

Turkulainen lakimies Juhan Kristjan Talve (1951-2003) oli merkittävä vaikuttaja tapahtumissa, jotka johtivat Viron tasavallan palauttamiseen vuonna 1991.

Itsenäisyyspäivänä 24.2.1990 järjestettiin Estonia-teatterissa kansalaisjuhla, jossa Juhan Talven piti puhua. Hänelle ei kuitenkaan myönnetty viisumia ja niin puhe luettiin yleisölle. Puhe alkoi: ”Viron kansan kohtaloa kuvaa ehkä parhaiten se tosiasia, että 72 vuotta itsenäisyyden julistamisen jälkeen olemme taas itsenäisyyden kynnyksellä. Ilman pienintäkään epäilystä voimme sanoa, että kommunismi ja Neuvosto-Venäjän imperialismi on työntänyt meitä ajassa taaksepäin, kuinka paljon - sitä on vaikeampi sanoa.”

”Kuinkahan paljon on yleensäkään olemassa vapaaehtoisesti, kansan tahdon perusteella (Neuvostoliittoon) liittyneitä tasavaltoja? Käytännössä ei yhden yhtäkään, sillä koko Neuvostoliitto on alusta alkaen perustettu väkivalloin ja kansojen tahto murskaten bolshevistisen diktatuurin ja terrorin voimin. Meidän tulee tiedostaa se, ettei kyse ole lainkaan liitosta sanan varsinaisessa merkityksessä.”

”Älkäämme unohtako, kuka tahtoo miehitysjoukkojen ja muukalaisten avulla edelleen hallita Viroa - vaalilaissa näette taas Viron kommunistisen puolueen aikaansaannoksen. Tämä puolue - rikollinen kopla olisi kyllä oikeampi nimitys - ei tahdo suin surminkaan luopua siitä vallasta, mitä on käyttänyt väärin Viron kansaa vastaan puolen vuosisadan ajan. Viron kommunistisen puolueen historia on... petturuuden historiaa. Tätä pettämistä he eivät lopeta ennen kuin olemme päässeet heistä irti.”

Viron venäläisten asema tulevaisuudessa riippui Talven mukaan siitä miten he suhtautuisivat kommunismiin. Jos he pitäisivät siitä kiinni, kun kommunistinen diktatuuri oli kaadettu, heistä tulisi nelikulmaisia pyöriä Viron yhteiskunnan rattaiden joukkoon. Talve ennusti, että osa muukalaisista tulee tällaisiksi rattaiksi jäämään. Näin on käynyt. Sen todisti pronssisoturikiista 2007.


Max Jakobson ei ollut ainoa oikeaan osunut ennustaja.

http://www.turunsanomat.fi/mielipiteet/?ts=1,3:1009:0:0,4:8:0:0:0;4:9:0:0:0;4:139:0:0:0;4:140:0:1:2008-11-22,104:140:577971,1:0:0:0:0:0:

Timo Elonen kirjoitti...

Professori Heikki ylikangas arvostelee kotimaista historian tutkimuksen ilmapiiriä.Tutkimukseen on jäänyt suuria aukkoja, sillä aroissa aihaissa tutkijat pelkäävät kollegojen rajua kritiikkiä.Aiheet ovat tabu koska nisstä on vallalla vain yksi totuus.
http://www.yle.fi/uutiset/24h/id108549.html

Timo Elonen kirjoitti...

Edelliseen liittyen ei todellakaan ole ihme pronssisoturin saama kiivas arvostelu vaikka se onkin vain pamfletti ja osittain kaunokirjallinen teos.
Johan Bäckman ja Leena Hietanen ovat uskaltaneet sohaista tabuja, joista meillä myös on vain yksi valheellinen totuus.

Johan Bäckman kirjoitti...

Hauska panna merkille että venäläisten sortoa Virossa on suunniteltu siis myös Turusta käsin.

Valkobandiitti kirjoitti...

Hietaselle ja Bäckmanille tabuja ovat Molotov-Ribbentrop-sopimus sekä Terijoen hallitus.

Tottakai vapautuneet reunavaltiot merkitsevät venäläisten sortoa. Kommunismihan oli väline Venäjän laajenemispyrkimyksille ja venäläisethän eivät ole vielä sopeutuneet vähemmistön osaan vaan ovat tottuneet pitämään itseään herrakansan edustajina, hauskaako?