maanantai 17. marraskuuta 2008

Ahtisaari: Bäckmanin kirja todistaa demokratiasta

Presidentti Martti Ahtisaari on kommentoinut dosentti Johan Bäckmanin Pronssisoturi-kirjaa tuoreessa Eesti Ekspress -lehden haastattelussa. Toimittaja Argo Ideon esitti Ahtisaarelle kirjaa koskevia kysymyksiä ja väitteitä. Ideonin ja Ahtisaaren keskustelu oli lehden mukaan seuraava:

Argo Ideon: Oletteko tutustunut suomalaisen kirjailijan Johan Bäckmanin kirjaan Pronssisoturi? 

Martti Ahtisaari: Valitettavasti en. Olen huomannut, että sitä kommentoidaan. Minulla on paljon muitakin kirjoja, jotka minun on luettava jo pelkästään työni takia. 

Ideon: Kirja edustaa Venäjällä levinneitä historiakäsityksiä toisesta maailmansodasta ja sitä seuranneista vuosista Virossa, mutta kun niitä esitetään Suomen kautta, on ilmeisesti ymmärrettävää, että täällä asia herättää huomiota. Samaa voi sanoa Leena Hietasen kirjoituksista. 

Ahtisaari: En ole kumpaakaan kirjaa lukenut, mutta ilmeisesti se todistaa vain sitä, että elämme demokratiassa, jossa ihmisillä on vapaus kirjoittaa. Sen seurauksena tulee myös sietää tilanteita, joissa kirjoitetaan jotakin, joka ei miellytä suurta yleisöä tai on jopa täyttä valhetta. Kyllähän he saavat vastaavan kohtelun ja kritiikin julkisessa keskustelussa. Demokraattisissa maissa kuten Suomessa ja myös Virossa, ei välttämättä ilmesty vain sellaisia kirjoituksia, joille enemmistö aplodeeraa. 

Skannaus Ahtisaaren haastattelusta on alla: 


1 kommentti:

Jan1964 kirjoitti...

Does Ahtisaari mean with this article that Finland was not a democracy from 1945 to 1991 ?