sunnuntai 17. elokuuta 2008

Erkon sodat

Suomalaiset ovat tottuneet kutsumaan talvisotaa "Erkon sodaksi", vaikka Suomen entinen ulkoministeri ja Helsingin Sanomien suuromistaja Eljas Erkko on myötävaikuttanut monen muunkin aseellisen konfliktin syntyyn. Pronssisoturi-kirjaani varten olen joutunut tutkimaan tämän pahamaineisen henkilön tekemisiä. Tuloksena on mm. faktalaatikko, jonka toivoisin julkaistavaksi jokaisessa suomalaisessa historian oppikirjassa:

--- TILAA KIRJA OSOITTEESTA pronssisoturi@gmail.com ---


ERKON SODAT

 

Eljas Erkko on toiminnallaan myötävaikuttanut ainakin seuraavien aseellisten konfliktien ja kansanmurhien syntyyn*:

 

1. Tallinnan lähetystösihteerinä 1924 Erkko laittoi alulle Leningradin piirityksen ehdottamalla, että Suomi ja Viro sulkevat Suomenlahden. Vastauksena Erkolle Neuvostoliitto vapautti Karjalankannaksen suojavyöhykkeeksi Leningradille ja liitti Viron itseensä. Sadattuhannet maksoivat hengellään.

 

2. Helsingin Sanomien päätoimittajana 1927–38 Erkko teki lehdestään maailman neuvostovastaisimman ja natsimielisimmän julkaisun. Hitler-myönteisiksi suggeroidut suomalaiset oli helppo saada natsien liittolaisiksi piirittämään Leningradia. Miljoonat leningradilaiset maksoivat hengellään ja sadattuhannet suomalaiset kaatuivat Hitlerin puolesta.

 

3. Ulkoministerinä 1938–39 Erkko pani Stalinia halvalla eikä ottanut rauhanneuvottelija Boris Jartsevia vastaan. Erkko evästi Moskovaan lähtenyttä J. K. Paasikiveä: ”Unohda, että Venäjä on suurvalta.” Vastauksena Erkolle Stalin hyökkäsi. Sadat tuhannet maksoivat tästä hengellään. Paasikivi risti talvisodan ”Erkon sodaksi”. Paasikivi kirjoitti Erkolle: ”Minun vakaumuk­seni mukaan olet Sinä entisenä ulko­ministerinä ensi sijassa edesvastuussa siitä hirvittävästä onnettomuudesta, jossa isänmaamme ja valtakuntamme nyt on. Poliittisen arvostelukyvyn, riit­tävän kokemuksen sekä perusteelli­sempien tietojen puute ovat suuria vi­kojasi ja se on maamme tähän vienyt.”

 

4. Suojatyöpaikassaan Tukholman lähetystössä 1939–40 Erkko ei osoittanut katumusta. Erkon aloittama talvisota sai Hitlerin vakuuttuneeksi siitä, että Saksa voi voittaa Neuvostoliiton. Ilman Erkkoa ei olisi siis ollut toista maailmansotaakaan. Miljoonat ja taas miljoonat maksoivat hengellään.

 

5. Sotavankitoimiston päällikkönä 1941–42 Erkko murhautti tuhansia neuvostolaisia sotavankeja näännyttämällä nälkään, ampumalla tai luovuttamalla edelleen Saksan natseille murhattaviksi. Tuhannet sotavangit kuolivat tietämättöminä siitä, että he olivat Erkon sodan uhreja.

 

6. Erkko on jatkanut sotaansa kuolemansa jälkeenkin. Erkon sodista puhuminen on kiellettyä Helsingin Sanomien täsmäiskun uhalla. Tutkijat eivät saa koskea Erkon arkistoihin. Erkko lietsoo hysteeristä venäläisvastaista rintamaa, ylenkatsoo Suomen kansaa sekä vaatii Suomea Naton jäseneksi ja presidentti-instituutiota lakkautettavaksi. HS:n pääkirjoitustoimitus on Erkon sodan viimeinen linnake, niin kuin Kuurinmaan natsimotti oli fasismin viimeinen linnake.

 

 

*Luettelossa ei ole mainittu sotia, joihin Erkko myötävaikutti ennen vuotta 1924.


Yllä oleva teksti on ote Johan Bäckmanin kirjasta Pronssisoturi - Viron patsaskiistan tausta ja sisältö.

--- TILAA KIRJA OSOITTEESTA pronssisoturi@gmail.com ---


3 kommenttia:

johannesera kirjoitti...

Eikö Molotov-Rippentrop sopimusta ollutkaan? Eikö juuri sen takia Balttia vallattu Neuvostoliiton toimesta ja Suomea vastaan käytiin Talvisota.
Voitaisiinko talvisota nähdä Suomen itsenäisyyssotana sen jälkeen kun Neuvostoliitto oli herännyt horroksesta?

Unknown kirjoitti...

Arvon tohtorin soisi perehtyvän kiihkossaan historiankirjoihin edes sen verran, ettei syyllistyisi kaikista alkeellisimpiin ja läpinäkyvimpiin valheisiin, jotka ovat aina leimanneet Idän ihmemaan ja sen myötäjuoksijoiden propagandaa.

1. Talvi- Jatko- ja Lapin sodassa ei kuollut "satojatuhansia" suomalaisia.

2. Talvisotaa ei aloittanut Erkko, vaan Neuvostoliitto.

Pasi Tenkanen kirjoitti...

Onko tämän kirjoittaja nyt aivan tosissaan? Tämän on kuin lukisi vanhoja Pahkasikoja.
Ymmärrän kyllä provosoivan kirjoitustyylin hyvin, mutta niissä on yleensä edes jonkinlainen objetiivisuus mukaan, ja lähteitä tutkiessa ymmärretään myös mitä niissä lukee.
Suosittelen arvon tohtorille esim. muutaman kuukauden reppumatkailua Venäjän federaation naapurimaissa sekä niissä, jotka haluaisiavat olla naapurimaita, eivätkä federaation osia.