tiistai 12. elokuuta 2008

Viro matkalla helvettiin

Pertti Pyhtilä on ystävällisesti suomentanut ural-listalle Eesti Päevalehdessä ilmestyneen uutisen, joka on parin viime päivän kuluessa julkaistu melkein samassa muodossa useimmissa virolaisissa lehdissä ja niiden nettisivuilla. Delfi-uutisportaalissa uutiseen on kertynyt jo tuhansia kommentteja. Korostan, että kyseinen juttu ei ole minun vaan toimittajan kirjoittama.

--- TILAA KIRJA OSOITTEESTA pronssisoturi@gmail.com ---

LÄHDE: http://www.epl.ee/artikkel/438161

Bäckman: Viro on matkalla suoraan helvettiin

Kuvateksti: Suomalaisen tiedemiehen mielestä Pronssisoturi määräsi Viron tuhoon

Helsingin yliopiston oikeussosiologian dosentti, valtiotieteiden tohtori Johan Bäckman kertoi Eesti Päevaleht -lehdelle, miksi hän ennustaa Viron valtiolla olevan enimmillään jäljellä kymmenen vuotta. Bäckman näkee Viron ja Venäjän suhteiden keskeisinä kipupisteinä Venäjän voimistuvan "hiljaisen sodan" Viron kanssa sekä Viron hallituksen viime vuoden huhtikuun toimista johtuvan suhteiden katkeamisen Viron venäjänkieliseen väestöön.

"Minun onnettomana velvollisuutenani on sanoa, että Viro on matkalla suoraan helvettiin. On hyvin vähän mahdollisuuksia pelastaa valtio ja Viron kansa verenvuodatukselta ja katastrofilta, ja Gruusian tämänhetkiset tapahtumat osoittavat, että helvetti on virolaisiakin varten auennut," sanoo Bäckman.

Bäckman väittää, ettei hän ole Venäjä-fani, vaan kirjoittaa vain omista näkemyksistään Viron ja Venäjän suhteista. "Minä tiedän, että monet ajattelevat Virossa samalla tavalla, mutta Virossa ei oles ananvapautta, Viro ei ole demokraattinen valtio ja Riigikogu ei ole parlamentti," väittää Bäckman, jonka mielestä Viroa voi kohdata Gruusian kohtalo jo parin kuukauden kuluessa.

"Mellakat Viron suurlähetystön edessä Moskovassa osoittivat, että Venäjä ei pitänyt rakennusta lähetystönä eikä valtioiden välillä ole sellaiset suhteet, jotka sopisivat kahden suvereenin valtion välille. Koska rajasopimusta ei ole, ei käytännössä ole rajaakaan - ei ole kauppaa, ei suhteita, ei rajaa," toteaa Bäckman. "Venäjällä painetaan myös jo karttoja, joissa Viro on jo Venäjän osa.

Suhteiden parantamiseksi Viron venäläisiin ei enää ole mahdollisuuksia

Tutkijan mukaan myös Virossa ilmapiiri on hyvin huono ja jännittynyt. "Huhtikuu 2007 merkitsi sitä, että Viron hallitus rikkoi suhteensa venäläisiin lopullisesti eikä paluuta enää ole," sanoi Bäckman. "Viro häpäisi haudat, rikkoi kansainvälistä lakia, ja sitä venäläiset eivät anna anteeksi. Minä olen varma, että venäläiset kostavat jollain tapaa."

Bäckman väittää, että Viro on itse asiassa pseudovaltio, joka vain teeskentelee itsenäisyyttä. "Puolustusministeriön kaunis kotisivu ei tarkoita, että Virolla olisi todellisuudessakin puolustusministeriö.Viro on todellisuudessa virtuaalivaltio, juuri siksi pelätään myös niin paljon kybersotaa," arvelee Bäckman. "Viro on sosialistisen Vironseuraaja – metodeissaan, kansassaan, suhtautumisessaan, ideoissaan, ja poliitikot käyttäytyvät tuota ajanjaksoa vastaavalla tavalla."

Bäckman aikoo julkaista kirjan "Pronssisoturi" tänä vuonna syyskuussa."Tallinnan vapauttamisen" vuosipäivänä, Puna-armeijahan valloitti Tallinnan 22. syyskuuta 1944. Vuonna 1971 syntynyt tutkija on kirjoittanut 7 kirjaa, joista osa on käsitellyt myös Suomen ja Venäjän suhteita. Anna Politkovskajan murhaa ja sitä seurannutta poliittista meteliä käsitellyt kirja aiheutti Suomessa todellisen mielipahan myrskyn, sillä Bäckman kritisoi voimakkaasti Suomen reaktiota venäläisen huipputoimittajan murhaan.

toimittaja: Dannar Leitmaa, dannar.leimaa@epl.ee

suomentanut Pertti Pyhtilä 12.8.2008

--- TILAA KIRJA OSOITTEESTA pronssisoturi@gmail.com ---

Ei kommentteja: