perjantai 15. elokuuta 2008

Poliisi pidätti häirikön Suomen venäläisten mielenosoituksessa

Osallistuin tänään kello 18.00 senaatintorilla rauhaomaiseen kynttilämielenosoitukseen Etelä-Ossetian sodan uhreille. Tilaisuuden järjestivät Suomen venäjänkieliset tiedotusvälineet. Paikalla oli suomalaisia, Suomen venäläisiä ja muuta väkeä ehkä 50 henkeä. Tilaisuudessa pienen muistopuheen pitivät kaikkien tuntema Eilina Gusatinsky sekä Pietarissa syntynyt Suomen kuvapalvelun ahkera ja taitava valokuvaaja Kosti Heiskanen. Osoittautui, että paikalla oli myös osseettityttö, jonka omaiset olivat sotatoimialueella. Koska tilaisuudesta oli ilmoitettu poliisille, mustamaija seisoi turvallisen välimatkan päässä valvomassa tapahtumaa.

Gusatinsky ja Heiskanen sanoivat, että tilaisuudessa ei osoiteta mieltä minkään asian puolesta, vaan ainoastaan hiljennytään sodan uhrien muistolle. Nikolainkirkon rappusille sytytettiin muutamia kynttilöitä.

Tilanne muuttui noin 40 minuutin kuluttua, kuin paikalle saapui tuntematon nuori mies. Hänellä oli mukanaan erittäin suuri, ehkä 5x10 metrin suuruinen Venäjän valtion lippu eli trikolori. Mies marssi mielenosoituksen keskelle ja ryhtyi levittämään trikoloria maahan. "Onko täällä yhtään venäläistä", hän tiedusteli mielenosoittajilta venäjäksi. Suuri lippu peitti kokonaan sen alueen, jolla väistymään joutuneet mielenosoittajat olivat seisoneet. Kun häneltä kysyttiin syytä lipun levittämiselle, hän ilmoitti, että hänen mielestään se sopii hyvin keisarin patsaan juurelle. Poliisiauto lähestyi mielenosoitusta heti miehen ilmaannuttua ja pidätti tämän. Gusatinsky ystävineen taittoi lipun kokoon. Poliisi otti Venäjän lipun talteen ja vei miehen asemalle.

Senaatintorille levitetty Venäjän lippu oli erittäin suuri ja vei tietysti kaiken huomion tapahtuman lopuksi.

Ei kommentteja: