torstai 21. elokuuta 2008

Salainen agentti Alexander Stubb - aikamme sankari

Suomen ulkosuhteiden kehittäminen ei kiinnosta Alexander Stubbia, joka seikkailee mieluummin Gruusian vuoristoissa nostamassa ETYJ:n profiilia ja edistämässä alkanutta presidentin kunigastietään.

Gruusiassa sodan jälkeen peräti kaksi kertaa käynyt Stubb on ilmeisesti unohtanut olevansa Suomen ulkoministeri.

Valtioneuvoston jäsenenä Stubbin pitäisi palvella Suomen kansaa kehittämällä ja ylläpitämällä suhteitamme muihin valtioihin. Näin suursodan kynnyksellä Venäjä on jo aloittanut maatamme vastaan talouspakotteet mm. puutullien muodossa. Se on taloudellista sodankäyntiä, joka on selvästi vastaus joihinkin Suomen aiempiin toimiin, kuten Karjalan palautushankkeisiin ja epäiltyyn Nato-lähentymiseen. Venäjällä muistetaan erittäin hyvin Riitta Uosukaisen toivomus Karjalan palauttamisesta tyhjänä. Asia on noussut uudelleen venäläisten mieliin Stubbin myötä.

Stubbin hektisissä meppipäiväkirjoissa ei ole sanaakaan Venäjästä. Se ei ole koskaan ollut hänen asialistallaan. Siksi Suomen suhteet Venäjään eivät kehity, vaan taantuvat. Se ei ole ihme, sillä ulkoministerimme seikkailee Kaukasian vuoristoissa kuin eräänlainen James Bond, aikamme sankari.

Stubbin seikkailuista ei puuttunut jännitystä, kun venäläinen kenraali otti Gruusian sodan raunioissa harhaileen Stubbin kiinni tv-kameroiden todistaessa tapahtumaa. Stubb asetti itsensä generalissimukseksi ja esitteli itsensä "Sergei Lavrovin kollegana", johon kenraali hymähti "vai että kollega" ja kuulusteli Stubbin sukunimeä. ETYJ-mission pomo Terhi Hakala huusi kuuroksi luulemansa kenraalin korvaan kirjaimet "STUBB".

Lähikuvassa näkyi, miten kenraali kirjoitti venäjäksi muistivihkoonsa sanat "ETYJ-missio", "Suomen ulkoministeri", "Hakala" ja "Stub". Mihinköhän tiedot päätyvät?

"Pakolaiset dumpataan tiplisiin", huolestunut Stubb sanoi tv-kameralle poistuessaan paikalta. Muistan hänen kutsuneen Gruusian pääkaupunkia nimellä "tiplisi" jo edellisen vierailunsa aikana.

Useampikin Venäjän venäläinen on jo ilmaissut minulle ihmetyksensä siitä, miksi Suomen ulkoministeri riehuu maailmalla Gruusian puolesta Venäjää vastaan. On turha selittää heille, ettei asia ihan niin ole. Kymmenien miljoonien tv-katsojien edessä Stubb on Gruusian sotarikollisten agentti. Stubb ei tiedä tätä itse - vielä.

Jokin aika sitten venäläinen toimittajaystäväni kirjoitti minulle hätääntyneen kysymyksen: "Hei Johan! Onko Alexander Stubb ollut teillä kauan ministerin virassa? Miten hän suhtautuu Venäjään? Hän ei ilmeisesti tiedä Venäjästä mitään eikä osaa venäjän kieltä? Vai olenko erehtynyt? Hänhän on nyt rauhanturvaajana Gruusian ja Venäjän välillä."

Venäläisen toimittajan pitäisi tietää, että yksikään suomalainen poliitikko ei tiedä Venäjästä mitään. He ovat sen suhteen tyhmempiä kuin venäläiset toimittajat pahimmissa painajaisissaankaan kuvittelevat.

Toimittajaystäväni kysymys oli paljastava sen suhteen, miten hätääntyneesti tavalliset venäläiset suhtautuvat Stubbiin. Venäjän ja Gruusian väliin on tullut suomalainen, joka yrittää kyykyttää kenraaleita. Venäjällä Suomi samaistetaan aiheettomasti ennen kaikkea Viroon, sen rasistiseen apartheid-politiikkaan ja erilaisiin Venäjä-vastaisiin aloitteisiin.

Mahtaako Stubb itse ymmärtää tilannetta? Mitä mieltä hän on siitä?

Ehkä Stubb on viemässä Suomea mukaan vaaralliseen Gruusia-Ukraina-Viro -akseliin. Viro on Gruusian sodan eräs arkkitehti. Mart Laar on presidentti Ilveksen Gruusia-neuvonantaja. Laar oli Saakashvilin seurassa sodan syttyessä. Äskettäin Pietarista karkotettiin virolainen vakooja, mikä ei kerro Venäjän ja Viron lähitulevaisuudesta hyvää.

3 kommenttia:

johannesera kirjoitti...

Luin kyseisen artikkelin tällä hetkellä Suomen kuumimmasta paikasta Alex Stubbin blogista.

Tässä menet mielestäni oikeaan suuntaan. Alex Stubbhan kävi ensiksi katsomassa georgialaisia sodan uhreja ja sitten 'Tplisin' kautta Moskovassa pohjustettiin aseleposopimus.
Ahtisaarikaan ei ollut ainakaan Venäjän lähettiläs tämän hajoittaessaan yhä enemmän Venäjän slaavilaista veljeskansaa.

jukkaaakula kirjoitti...

Jos kuka on unohtanut olevansa Suomen ulkopolitiikan johtoa se on presidentti Halonen.

Rouva keskittyy maailmanparantamiseen Transilvaniassa sun muualla sen sijaan että olisi hankkinut Suomelle turvatakuita.

katso jukkaaakula.livejournal.com

Punakka Johan kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.