keskiviikko 13. elokuuta 2008

Venäjän-Gruusian sota

Venäjän-Gruusian sota muistuttaa talvisotaa monessakin mielessä. Sota alkoi samalla tavalla: talvella 1939 Neuvostoliitto väitti Suomen ampuneen tykillä neuvostoliittolaisia rajavartioita. Elokuussa 2008 Venäjä väitti Gruusian ampuneen venäläisiä rauhanturvaajia. Molemmissa tapauksissa seurauksena oli suurhyökkäys.

Venäjä ei kuitenkaan laittanut Gruusiaan Terijoen hallitusta. Miksi? Koska Gruusiassa on jo nukkehallitus.

Venäjän tv-kanavat pursuavat kiihkeitä kuvauksia sodasta. Gruusian presidentti Saakashvili näytetään usein käsi vedettynä natsitervehdykseen, mutta samalla televisiossa verrataan häntä kahteen kuuluisaan gruusialaiseen, Stalininiin ja Berijaan, jotka samalla tavoin murhasivat kasapäin venäläisiä. Nerokasta historiapolitiikkaa! Sekä Hitler että Stalin ovat ensi kertaa samaan aikaan käytössä.

Venäjä ilmoittaa keräävänsä aineistoa oikeudenkäyntiä varten Saakashviliä vastaan. Venäläisessä netissä väitettiin, että hän olisi yrittänyt ampua itsensä, mutta turvamies ehti ottaa pyssyn pois.

Medvedevin puheessa huomio kiinnittyi vakuutukseen, jonka mukaan Venäjä puolustaa kansalaistensa henkeä ja kunniaa myös ulkomailla. Nyt Venäjällä on sitäkin suurempi syy puolustaa myös Virossa ja Latviassa asuvia venäläisiä, joiden mitta on tietysti tullut täyteen jo kauan sitten.

Talvisodan kulku vaikutti ratkaisevasti toisen maailmansodan jatkokehitykseen. Hitler sai sen käsityksen, että Punainen Armeija on heikko ja päätti hyökätä kesällä 1941. Venäjä-Gruusian sota kertoi Venäjän valmiista ja tehokkaista suunnitelmista ja kyvystä panna ne nopeasti ja tehokkaasti täytäntöön. Myös informaatiosodan rintamalla kaikki tuntui olevan valmista.

Venäjää on ärsytetty kaiken maailman ihmisoikeuspropagandalla. Nyt se iskee takaisin ja kaataa kaiken Saakashvilin niskaan. Häntä syytetään kansanmurhasta. Todennäköisesti Venäjä perustaa oman tuomioistuimen. Jos joku syyttää sitä puolueelliseksi, Venäjä osoittaa sormella Haagiin. Samaan tuomioistuimeen viedään sitten aikanaan virolaiset ja latvialaiset politiikot, jotka ovat loukanneet venäläisten herkkiä tunteita (Viron ja Latvian apartheidista venäläiset käyttävät toisinaan nimitystä "kulttuurinen kansanmurha").

Mitä suunnitelmia Venäjällä on Suomen osalle? Toistaiseksi Venäjä on tyytynyt varoittelemaan Nato-jäsenyyden haitoista, mutta nyt suunnitelmissa on yhden suomalaisen teollisuudenalan tuhoaminen raakapuun vientitullia korottamalla. Kyllä Venäjä varmasti pärjäisi ilman korotuksiakin, mutta se on päättänyt hieman näpäyttää pohjoista naapuriaan. Sitä paitsi onhan Venäjä luonutkin monta suomalaista teollisuudenalaa, joten miksi se ei voisi niitä myös tuhota. Myös Saimaan kanavan vuokra on nostettu moninkertaiseksi.

Miksi kaikki tämä? Venäjää on tietysti ärsyttänyt hillitön venäläisvastainen propaganda Suomen mediassa sekä kaikenkarvaiset Karjalan palautushankkeet. Venäjä laittaa puutulleilla pisteen haaveille "Karjalan vihreästä kullasta". Suomalaiset Karjalaa palauttavat uusnatsijärjestöt ovat keränneet riveihinsä paljon silmäätekeviä ihan kenraalikuntaa myöten. Nyt siitä maksetaan kallis hinta.

Ei kommentteja: