lauantai 23. elokuuta 2008

Suomi palvoi Hitleriä

Julkaisen ohessa katkelman tulevasta Pronssisoturi-kirjastani. Katkelma on alaluku "Suomi palvoi Hitleriä", joka kertoo Adolf Hitleriin kohdistuneesta ihailusta Suomessa 1930- ja varsinkin 1940-luvulla Suomen valtion liittouduttua Hitlerin kanssa Leningradin-vastaiseen hyökkäys- ja tuhoamissotaan. Moni ei nykyisin tiedä, että Hitlerin kunnian loukkaaminen oli Suomessa vakava rikos.

Katkelma Johan Bäckmanin kirjasta "Pronssisoturi - Viron patsaskiistan tausta ja sisältö", alaluku "Suomi palvoi Hitleriä" --- TILAA KIRJA OSOITTEESTA pronssisoturi@gmail.com --- :


SUOMI PALVOI HITLERIÄ


Suomen valtiojohto rakasti fyyreriään. Ryti kuvaili Hitleriä muistiinpanoissaan: ”Hän on lämpimästi tunteva, sydämellinen, hyvää tarkoittava, herkkä ihminen.” Suomen hyökätessä kesällä 1941 Ryti sanoi radiopuheessaan: ”Suur-Saksan valtakunnan sotavoimat nerokkaan johtajansa valtakunnankansleri Adolf Hitlerin komennossa käyvät rinnallamme menestyksellistä taistelua meille tuttuja Neuvostoliiton sotavoimia vastaan.” Kenraali Paavo Talvela muisteli yhteistä lentomatkaansa fyyrerin kanssa: ”Tunnelma oli juhlallinen, kun tiesi lentävänsä avaruudessa maailmanhistorian ehkä ihmeellisemmän henkilön ja joka tapauksessa nykyajan kuuluisimman ihmisen ja suurimman neron seurassa.”

Suomessa Hitlerin palvonta oli edennyt niin pitkälle, että fyyrerin kunnian loukkaaminen oli vakava rikos. Tilannetta valvoi Saksan lähetystö, joka esitti syytepyynnöt Suomen viranomaisille (Italian lähetystö valvoi vastaavasti Mussolinin kunniaa). Kun Arbetarbladet kirjoitti, että ”Hitler är chefen för ett rövarband”, Saksan lähetystö vaati syyllisille rangaistusta. Usein tosin julkinen anteeksipyyntö lähetystölle riitti.

Maaliskuussa 1935 presidentti P. E. Svinhufvud määräsi syytteen nostettavaksi tohtori Felix Iverseniä vastaan Hitlerin kunniaa loukkaavan kirjoituksen johdosta. Iversenin kirjoituksessa oli mainittu ”väkivallan, moraalittomuuden ja sivistymättömyyden kolmikko, Hitler, Göring, Göbbels, verisen vallankaappauksen suunnittelijat, valtiopäivätalon murhapolttajat, kesäkuun verilöylyn toimeenpanijat”. Iversen selvisi sakoilla.

Suomen ja Saksan hyökkäysvalmistelujen kritisointi oli vakavampi rikos. Kun Soihtu-lehti kuvaili 1938 sotaväen päällikkö Hugo Viktor Östermanin Saksan-vierailua maan edun vastaiseksi ja vaati armeijan vapauttamista Suomen turvallisuudelle ja yhteiskuntajärjestykselle vaarallisista ”fascistisista aineksista”, päätoimittaja Aimo Rikka sai vastata kritiikistään neljän kuukauden ehdottomalla vankeustuomiolla.

Kuuluisin Hitlerin kunnian loukkaaja oli ulkoministeri Rudolf Holsti, joka joutui Saksan määräyksestä eroamaan marraskuussa 1938 kritisoituaan diplomaattikekkereillä fyyreriä. Suomen natsilehtien mukaan Holsti olisi riehunut humalassa, seurustellut vakoojaksi paljastuneen juutalaisnaisen kanssa ja joutunut kansainvälisen juutalaisen vaikutuksen alaiseksi yms. Uudeksi ulkoministeriksi valittiin Saksalle sopivampi Eljas Erkko. Hitlerin kunnian loukkaamisella on siis Suomen oikeushistoriassa ja maailmankin sotahistoriassa kohtalokkaat seuraukset.

Hitler ja Mussolini eivät tietenkään olleet ainoita diktaattoreita, joiden kunnian loukkaamisesta joutui Suomessa vankilaan. Ilmavoimien entinen komentaja ja IKL:n kansanedustaja Arne Somersalo tuomittiin 1935 neljäksi kuukaudeksi vankeuteen Viron diktaattorin Konstantin Pätsin kunnian loukkaamisesta.
---
Tämä oli katkelma Johan Bäckmanin kirjasta "Pronssisoturi - Viron patsaskiistan tausta ja sisältö", alaluku "Suomi palvoi Hitleriä".

--- TILAA KIRJA OSOITTEESTA pronssisoturi@gmail.com ---

2 kommenttia:

johannesera kirjoitti...

Eikö lapsella ole aina äiti? Siis siirtyikö Suomen Saksa-ihanne Neuvostoliitto-ihanteeksi sodan jälkeen. Tämähän väitös esittää samaa linjaa kuin Macchiavellin Ruhtinaan käsikirjassa uppiniskaisista kansoista.
Miten suomalaisiin on tullut sodan myötä saksalaisverta? Luin juuri jo-menneen-ihmisen muistelmia joissa hän pikkupoikana katsoi salaa saksalaissotilaiden käydessä huorissa.

johannesera kirjoitti...

Mitä suomalaiset poliitikot voisivat tehdä hillitäkseen Viroa? Eihän Viron näkemykset edusta ollenkaan Itämeren näkemyksiä kiltimmästä Suurvallasta kun verrataan USA:han.