torstai 9. lokakuuta 2008

Avoin kirje Jyrki Kataiselle

Kokoomus on hiljattain puuttunut erikoisella tavalla Helsingin yliopiston opetukseen. Kunnallisvaaliehdokas Iivi Anna Masso on pari viikkoa sitten laatinut Helsingin yliopiston johdolle jyrkkäsanaisen ”avoimen kirjeen”, jossa minulle vaaditaan oikeustieteellisessä tiedekunnassa opetuskieltoa väitettyjen poliittisten mielipiteitteni vuoksi. Syynä on kuulemma se, että olen esittänyt tuoreessa Pronssisoturi-kirjassani ”väärän” tulkinnan Viron historiasta ja yhteiskunnasta. Tällä ja vain tällä perusteella kokoomuslaiset siis vaativat, että en saisi opettaa Helsingin yliopistossa mitään. Ben Zyskowicz on nimellään vahvistanut kirjeessä esitetyt uskomattomat vaatimukset.


Helsingin yliopiston johto ei tietenkään ole puuttunut opetustyöhöni mitenkään. Yliopiston autonomia turvaa sen, että opetuksen ja tutkimuksen vapaus toteutuu myös suhteessa yliopiston ulkopuolisiin tahoihin. Yhdessäkään demokraattisessa maassa poliitikot eivät voi puuttua yliopisto-opetuksen sisältöön. Sellainen on mahdollista vain totalitaarisissa maissa.


Jostakin syystä kokoomuslaiset ovat kuitenkin lähteneet Ben Zyskowiczin tuella vaatimaan Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opetukseen ennakkosensuuria. Heidän mielestään ”väärien” historian tulkintojen esittäjät eivät saa opettaa Helsingin yliopistossa ollenkaan. Kuitenkin vain kokoomuksella on ilmeisesti hallussaan tieto siitä, mikä varsinaisesti on ”oikea” ja mikä ”väärä” mielipide tai tulkinta.


Asia voi vaikuttaa vähäiseltä akateemiselta kiistelyltä, mutta ei ole sitä. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa poliitikot ovat vaatineet yliopisto-opetukseen ennakkosensuuria ja yliopisto-opettajalle virkakieltoa poliittisten mielipiteiden vuoksi. On arvoitus, miksi tämä on tullut juuri kokoomuksen taholta. Zyskowiczin allekirjoittama kirje on Suomen historiassa ainutlaatuinen hyökkäys yliopiston autonomiaa ja sananvapautta vastaan. Se on herättänyt paljon huomiota Venäjän ja Viron tiedotusvälineissä.


Pyydän kunnioittavasti puheenjohtaja Jyrki Kataista kertomaan, miksi kokoomuslaiset Zyskowiczin johdolla ajavat Helsingin yliopiston opetukseen ennakkosensuuria ja minulle yliopisto-opettajana luentokieltoa joidenkin väitettyjen poliittisten mielipiteiden vuoksi.


 

Johan Bäckman

Dosentti

Helsingin yliopisto

7 kommenttia:

lahtari kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Johan Bäckman kirjoitti...

Lahtari on kirjoittanut tähän blogiin kommentin, jonka voi ymmärtää rasistisesti leimaavaksi. Siksi kommentti on poistettu. Pyydämme "lahtaria" pidättäytymään rasistisesti leimaavien kommenttien kirjoittamisesta. Esimrkiksi väite, että henkilön jokin kansallinen tausta vaikuttaisi hänen mielipiteisiinsä vääristävästi, on rasistinen.

lahtari kirjoitti...

Sangen erikoinen tapa kiertää hankala kysymys. No, omaan blogiini minäkin saan kirjoittaa, mitä huvittaa.

Kumitonttu kirjoitti...

Eikös tuo rasisti-kortin heiluttaminen lahtarin edessä ole aivan sama asia, mistä syytät Zyskowiczia ja Iivi Anna Massoa? Kuka sinä olet päättämään, mikä on rasismia, tai vielä vähemmän - "minkä joku voi ymmärtää rasistisesti leimaavaksi"?

Itse aiheeseen liittyen, eli onko oikeutettua vaatia sinun erottamistasi? Esität, että yliopisto olisi jotenkin puolueeton, ja että yliopistoon kuuluu puolueeton tieteen tekeminen. No, näinhän asia ei tietenkään ole. Siinä mielessä siis rahoittajalla kaiketi olisi oikeus potkaista sinut pihalle, kun kerran esität "vääriä" historiallisia tulkintoja.

Minusta sinulla on täysi oikeus esittää mitä ikinä haluatkaan ihan samalla tavalla kuin niillä, jotka arvostelevat sinua. Heidän mielipiteensä on, että sinulle ei tulisi maksaa yliopistolla liksaa. Mikä siinä mielipiteessä on "väärin"?

Johan Bäckman kirjoitti...

En muistaakseni ole syyttänyt Zyskowiczia ja Massoa rasismista.

Sananvapauden ja demokratian periaatteisiin kuuluu mielipiteen vapaus, joten myös esimerkiksi sananvapauden ja demokratian vastustajille on annettava suunvuoro. Ollaan kuitenkin jo vaarallisilla vesillä silloin, kun kokoomuslaiset vaativat ylopisto-opetukseen ennakkosensuuria. Puhutaan jo skandaalista silloin, kun kokoomuslaiset vaativat tiettyä historiantulkintaa korkeakoulu-opetukseen. Tämä on eri asia kuin pelkkä vastalause tai eriävä mielipide. Vaatimus ennakkosensuurista on todellakin ainutlaatuista ja Zyskowiczilta pitäisi tiedustella asiaa tarkemmin. Hänen vaatimansa ennakkosensuuri rikkoo sananvapauden periaatteita. Tietysti hänellä on sananvapautensa esiittää tuo väite, mutta se asettaa kokoomuspuolueen erikoiseen valoon.

Kumitonttu kirjoitti...

vaativat ylopisto-opetukseen ennakkosensuuria

Missä he ovat vaatineet ennakkosensuuria?

Johan kirjoitti...

Parahin "Kumitonttu", vastauksena kysymykseenne totean, että kokoomusehdokas Masson ja Zyskowiczin allekirjoittamassa kirjeessä Helsingin yliopiston johdolle vaadittiin johtoa puuttumaan opetukseeni estämällä se jo ennen kuin opetus oli alkanut. Perusteena oli se, että olin opetukseeni liittymättömässä kirjassa esittänyt mm. Zyskowiczin mielestä "väärän" tulkinnan Viron historiasta. Mielipiteeni olivat siis niin "vääriä", että minulla ei heidän mielestään ollut oikeutta opettaa yliopistossa. Kyse oli siis selvästi ennakkosensuurin vaatimuksesta.